Чому компот починає блукати: причини та способи запобігання

Компоти – вищий пілотаж домашнього консервування, їх варять із давніх часів та п'ють у наші дні. Але спокій споживачів порушено, коли компот починає бродити.

Бродіння компоту – це природний ферментаційний процес, який відбувається під впливом дикої дріжджової флори. Він може початися, якщо в компот потраплять дріжджі або бактерії, що знаходяться у повітрі або на поверхні фруктів. Це відбувається в основному через порушення санітарних умов при приготуванні або зберіганні компоту.

Бродіння компоту супроводжується виділенням вуглекислого газу – бульбашками, які піднімаються вгору. Крім того, компот стає каламутним, а смак та аромат можуть змінитися. У більшості випадків бродіння компоту не є небезпечним для здоров'я, але іноді може викликати неприємні наслідки, такі як підвищений тиск у контейнері та його руйнування.

Чому починає блукати компот
ПричиниПояснення
Несвіжі фруктиКомпот починає тинятися через наявність хвороботворних мікроорганізмів на несвіжих фруктах.
Нестача консервантівЯкщо у компоті відсутні консерванти, бродіння може розпочатися через активне розмноження мікроорганізмів.
Неякісна консерваціяЯкщо компот неякісно законсервований, можуть залишатися мікроорганізми, здатні викликати бродіння.
Порушення умов зберіганняЯкщо компот зберігається в невідповідних умовах, включаючи дуже високу температуру, можливе початок бродіння.
Присутність дріжджівУ компоті можуть бути дріжджі, які можуть викликати бродіння і блукати.

Чи можна врятувати компот, що забродив?

Забродить компот придатний для подальшого використання тільки до утворення плісняви. Зацвілий напій доведеться викинути.

Чому забродив компот?

Трапляється, що компот блукає. мало цукру, недостатня стерилізація при заготівлі компоту на зиму. Зрозуміти, що компот забродив, просто: з'являється біла піна великими бульбашками. Такий напій пити вкрай не рекомендується, оскільки він стає алкогольним і дуже важким для шлунково-кишкового тракту.

На якому етапі додавати цукор у компот?

Коли додавати цукор у компот Цукор додається в компот до того, як у гарячу воду запускати ягоди. У воду, що закипає, насипати цукор, розмішати і довести воду до закипання. Цукор повинен повністю розчинитись.

Що буде, якщо довго варити компот?

Якщо переварити, то в компоті залишиться менше вітамінів та корисних властивостей. Цукор всипають до смаку, в середньому це склянка цукру на 2 літри води.