Як зробити тісто з хмелю

Чи можна зробити закваску з борошна найвищого гатунку?

Для годування закваски підійде житнє обдирне і цільнозернове борошно. Пшеничну зазвичай ведуть на білій муці вищого або першого сорту. На борошні з великою кількістю висівок закваска може виходити кислішою.

Коли збирати хміль для закваски?

З кінця серпня до середини вересня – саме час збирати та заготовляти хміль. Цю рослину можна зустріти в лісі, вона обвиває стовбури дерев і привертає увагу красивими шишечками, які й збирають для заготівлі на користь. Багато хто знає, що хміль використовують у пивоварінні.

Скільки потрібно закваски на 500 г борошна?

Це означає, якщо в рецепті коштує 500 грам пшеничного борошна, то нам треба щонайменше 150 і саме багато 200 грам пшеничні закваски. Обчислюється так: у рецепті коштує 400 гр.

YouTube
Yeast on hops for bread: homemade, dry, do it yourself – YouTube

Хліб на хмелю в домашніх умовах

Хліб, від якого віє сімейним затишком та теплом! Хліб на хмелю в домашніх умовах виходить неймовірно запашним. Хрумка рум'яна скоринка, ніжний і дуже смачний м'якуш. Настільки апетитний запах свіжоспеченого хліба, що всі домашні чекатимуть з нетерпінням, щоб скуштувати це частування. І, звичайно, варто відзначити безперечну користь такого хліба в порівнянні з заводським аналогом.

Хліб на хмелю в домашніх умовах

Склад / інгредієнти

Спосіб приготування

Шишечки хмелю перекладаємо в жароміцну ємність. Ставимо кип'ятити воду. Коли вона закипить, окропом крутим заливаємо хміль, перемішуємо. Встановлюємо ємність із хмелем на водяну баню та гріємо на ній шишечки протягом 20 хвилин. Після цього знімаємо ємність з водяної лазні і даємо її вмісту охолонути до кімнатної температури.

Коли маса охолоне, проціджуємо її, віджимаємо шишечки – вони нам більше не потрібні. В отриману рідину додаємо цукровий пісок та борошно, добре заважаємо. Накриваємо марлею та залишаємо при кімнатній температурі на 2 дні. Коли мине цей час, дріжджі з хмелю будуть готові.

Для хліба знадобиться півкілограма таких дріжджів, а решту можна перекласти у банку, герметично закрити та зберігати в холодильнику.

У глибокій мисці з'єднуємо дріжджі із теплою питною водою. Далі до суміші додаємо цукровий пісок та сіль, перемішуємо. Просіюємо муку|борошно| і дві третини додаємо в миску з дріжджами. Ретельно заважаємо суміш, після чого миску накриваємо тканиною та залишаємо на ніч (12 годин) при кімнатній температурі.

3. Готуємо тісто та печемо хліб.

Додаємо до тесту борошно, що залишилося і добре його вимішуємо. Формуємо із тіста хліб. Можна покласти його у форму або просто надати округлість руками та викласти на деко. І форму, і деко варто змастити невеликою кількістю олії. Залишаємо хліб постояти в такий спосіб протягом 20 хвилин.

У цей час вмикаємо розігріватися духовку до 200 градусів за Цельсієм. Після зазначеного часу відправляємо хліб в духовку, що встигла розігрітися, на 25 хвилин. Оскільки час залежить від типу плити, стежимо за хлібом, щоб він не згорів. Якщо згори хліб сильно підгоряє, а всередині залишається сирим, трохи зменшуємо температуру в духовці.

Хліб витягаємо з духовки та остуджуємо, після чого його можна подавати до столу.

Смачного! Смачна випічка!

Код із адресою цієї сторінки

Навіщо потрібен цей код?

Хліб на хмелі

Фото до рецепту: Хліб на хмелю

Для цього, шишечки хмелю залити окропом і нагрівати на водяній бані ще 15-20 хвилин.

Додати в настій цукор і муку|борошно|, поставивши в тепле місце і забути на 2 доби.

Дивно, але на той час, у банку «бульбашилися» дріжджі, з незвичайним запахом.

Цікаво, що в таких пропорціях можна готувати більшу кількість дріжджів і зберігати в холодильнику в щільно закритому посуді.

Тепер ставимо опару на основі хмільних дріжджів.

Теплу кип'ячену воду змішати з готовими дріжджами, додавши туди сіль, цукор і 2/3 борошна (просіянного).

Добре перемішати, накрити та поставити в тепле місце на 12 годин.

Вранці, перебуваючи в прекрасному настрої дістати опару, додати до неї ще муки, добре перемішати, сформувати коровай, і відправити його на сковороду, або деко, вистелене 2-3 капустяним листям.

Давши тесту «зібратися з думками» хвилин 20 у теплому місці, відправити в духовку випікатися.

Час та температурний режим свідомо не вказую, печі у всіх різні.

Готовий хліб виточував незрівнянно апетитний аромат, скоринка хліба – хрумка, м'якуш добре пропечений, м'який, ніжний і пружний.

До цього додавався відтінок листа капусти, що припекся.

Покрокові фото рецепту

Хліб на хмелі: крок 1

Хліб на хмелі: крок 2

Хліб на хмелі: крок 3

Хліб на хмелі: крок 4

Хліб на хмелі: крок 5

Хліб на хмелі: крок 6

Хліб на хмелі: крок 7

Хліб на хмелі: крок 8

додаткова інформація

Ідею цього рецепту мені запропонував braturu, давши необхідне посилання. В оригінальному рецепті шеф-кухар Свято-Данілова монастиря запропонував рецепт пісного житнього хліба. А так, як під час посту випічка на дріжджах виключена, було запропоновано замінити їх (дріжджі) на хміль (шишечки хмелю). Прочитавши уважно рецепт, згадала, як будучи маленькою, спостерігала за бабусею, що випікає хліб на хмелі. Розпитавши трохи матінку, доповнила рецепт цікавими подробицями, і почала. Хміль я знайшла швидко, у бабусь-травниць на ринку. З житнім борошном справа була неважлива. Взявши неймовірну кількість спроб, і так і не знайшовши, вирішила замінити житнє борошно на пшеничне.