Вареники – це одна з найпопулярніших страв в українській та російській кухні. Це м'яке, тонке тісто, наповнене різноманітними начинками. Звідки пішов цей чудовий рецепт і як з'явився перший вареник?
Історія вареників відбувається ще з давніх-давен. За переказами, перші вареники з'явилися у Стародавній Русі. Вже сотні років тому домогосподарки готували цю страву з любов'ю та задоволенням. Секрети приготування передавалися з покоління до покоління, і вареники стали справжньою національною гордістю.
Точне походження вареників залишається загадкою. Одна з версій свідчить, що вони були вигадані за часів Київської Русі. У ті часи ця їжа була дуже простою – це був звичайний бездрожжевий хліб. Але згодом рецепт став ускладнюватися: до борошна почали додавати мед і сіль, щоб вареники вийшли ще смачнішими.
Етап | Опис |
---|---|
1 | Витоки вареника сягають глибину століть |
2 | Перші згадки про варенику в історичних документах |
3 | Вареник стає популярною стравою на Русі |
4 | Традиційний рецепт вареників зберігається до наших днів |
Експерти вважають, що вареники готували ще за язичницьких часів, причому надавали їм особливого значення. Вважають, що вперше їх почали вживати у стародавньому Трипіллі, за кілька століть до нашої ери, і вареники тоді ототожнювали з місяцем та плодючістю.24 черв. 2023 р.
Як з'явилися вареники?
Українські вареники корінням сягають у турецьку кухню. Страва дюш-вар – варені пиріжки з прісного тіста з начинкою – з давніх-давен готували в Туреччині. В Україні назва трансформувалася у подібне "вараники", а згодом – "вареники".
Хто перший вигадав вареники?
Хто вигадав вареник? Існує поширена помилка, що вареник родом із України. Насправді, українці запозичили цю страву у турків, трохи її потім переробивши. В основі всім відомого сьогодні вареника лежить маленький турецький варений пиріжок із прісного тіста з начинкою – дюшвара.
Чия національна страва вареники?
Вареники (укр. вареники, ʋɐˈrɛneke) українська національне блюдо у вигляді відварених виробів із прісного тіста з начинкою з відвареного м'яса, овочів, грибів, фруктів, сиру, картоплі та ягід. Вареники у ХІХ столітті були відомі також селянам Курської губернії. Подібно до марійської страви підкогильо.