Історія виникнення першого вареника: легенди та факти

Вареники – це одна з найпопулярніших страв в українській та російській кухні. Це м'яке, тонке тісто, наповнене різноманітними начинками. Звідки пішов цей чудовий рецепт і як з'явився перший вареник?

Історія вареників відбувається ще з давніх-давен. За переказами, перші вареники з'явилися у Стародавній Русі. Вже сотні років тому домогосподарки готували цю страву з любов'ю та задоволенням. Секрети приготування передавалися з покоління до покоління, і вареники стали справжньою національною гордістю.

Точне походження вареників залишається загадкою. Одна з версій свідчить, що вони були вигадані за часів Київської Русі. У ті часи ця їжа була дуже простою – це був звичайний бездрожжевий хліб. Але згодом рецепт став ускладнюватися: до борошна почали додавати мед і сіль, щоб вареники вийшли ще смачнішими.

ЕтапОпис
1Витоки вареника сягають глибину століть
2Перші згадки про варенику в історичних документах
3Вареник стає популярною стравою на Русі
4Традиційний рецепт вареників зберігається до наших днів

Експерти вважають, що вареники готували ще за язичницьких часів, причому надавали їм особливого значення. Вважають, що вперше їх почали вживати у стародавньому Трипіллі, за кілька століть до нашої ери, і вареники тоді ототожнювали з місяцем та плодючістю.24 черв. 2023 р.

Як з'явилися вареники?

Українські вареники корінням сягають у турецьку кухню. Страва дюш-вар – варені пиріжки з прісного тіста з начинкою – з давніх-давен готували в Туреччині. В Україні назва трансформувалася у подібне "вараники", а згодом – "вареники".

Хто перший вигадав вареники?

Хто вигадав вареник? Існує поширена помилка, що вареник родом із України. Насправді, українці запозичили цю страву у турків, трохи її потім переробивши. В основі всім відомого сьогодні вареника лежить маленький турецький варений пиріжок із прісного тіста з начинкою – дюшвара.

Чия національна страва вареники?

Вареники (укр. вареники, ʋɐˈrɛneke) українська національне блюдо у вигляді відварених виробів із прісного тіста з начинкою з відвареного м'яса, овочів, грибів, фруктів, сиру, картоплі та ягід. Вареники у ХІХ столітті були відомі також селянам Курської губернії. Подібно до марійської страви підкогильо.