Горить димар що робити

Що робити, якщо сталося загоряння сажі в димарі: · Постаратися максимально обмежити (перекрити) приплив повітря в топку (перекрити шибер або щільно закрити засувку, дверцята, регулятор подачі повітря), не розбивати вікна, щоб не створювати додаткову подачу повітря до осередку. 2015р.

Що робити, якщо спалахнула сажа в димарі?

Викликати пожежників. – Можна спробувати обстукати трубу димоходу, щоб сажа, що горить, зсипалася вниз. Також необхідно остудити конструкції труби та димаря зовні (сажа горить зсередини). ПАМ'ЯТАЙТЕ: не можна гасити димохід, що горить водою, щоб він не зруйнувався від тиску пари.

Чому горять димарі?

Коли опалювальна система працює з перевантаженнями, у димарі виникає критично висока температура. При сильному нагріванні нашарування сажі можуть спалахнути.. Оскільки температура горіння сажі досягає 900-1100 градусів, димар може зруйнуватися. Іноді спалах сажі супроводжується бавовнами і навіть вибухом.

Скільки часу горить сажа у трубі димаря?

Запалення сажі може походить від іскор, що потрапили в димохідну систему, наприклад, з каміна, печі, печі-каміна. Незважаючи на те, що час горіння сажі становить лише кілька десятків секунд, горіння це дуже інтенсивно, аж до того, що з гирла димаря Ви можете побачити спалах та яскравий смолоскип.

kamin.lutsk.ua
Як горить сажа у димарі: які можуть бути наслідки | Журнал LUCHESK

Сажа в димарі

У процесі експлуатації в димарі, особливо підключеному до твердопаливного котла, утворюється сажа. Прискореному освіті та відкладенню сажі сприяють погана тяга, низька якість палива та нестача припливного повітря в котельні. Згодом сажа відкладається на внутрішніх стінках димаря суцільним шаром, і рано чи пізно при нагріванні димовими газами (зазвичай у нижній частині димоходу або на виході з котла) вона спалахує.

Оскільки сажа – практично чистий вуглець, то вона горить прекрасно і в зоні загоряння температура підвищується до +1000 оС. Відкладення сажі вигоряють дуже швидко, але навіть короткочасне нагрівання димохідного елемента до такої температури може його вивести з ладу.

Остерігайтесь технічної сталі

Технічна нержавіюча сталь. 201, AISI 202) після цього стане крихкою, а якщо вона знаходиться під великим навантаженням (наприклад, не встановлені розвантажувальні майданчики і весь вертикальний димар стоїть на нижньому коліні або трійнику), то при нагріванні вона втрачає механічну міцність і деформується.

Деформація може призводити до руйнування окремих елементів або значної зміни геометрії димоходу. Тому при експлуатації необхідно стежити за тим, щоб сажа на димарі не утворювалася, а у разі її появи потрібно терміново чистити димар.

Димар для твердопаливного котла

Димар для твердопаливного котла

Димар для твердопаливного котла

Димар для твердопаливного котла

Чищення димаря

Для чищення незначних відкладень сажі використовують хімічні засоби (спеціальні порошки, «термохімічні поліни»), а у разі значного сажоутворення необхідно періодично викликати сажотрус для механічного очищення всього димаря. А найефективніший спосіб захисту від сажоутворення – профілактика. Періодично додаючи в паливо невелику кількість засобу видалення сажі, Ви надовго збережете свій димар у відмінному стані.

© 2010-2022
Фабрика «CASCADE»
Український виробник
димохідних систем, комплектуючих,
повітроводів та вентиляційних систем
з нержавіючої сталі.
Політика конфіденційності

    Інформація:

  • Про компанію
  • Послуги та продукція
  • Зробити замовити
  • Доставка і оплата
  • Монтаж димоходу
  • Дилерам та монтажникам
  • Статті та рекомендації
  • Акції
  • Контакти

м.Київ, вул.Бориспільська, 9
E-mail: [email protected]

Пн. – Пт.: 9:00 – 18:00
Зб. – Нд.: у тел. режимі

4 способи зменшити забруднення димаря сажею

Наліт сажі на задній стінці каміна

При горінні будь-яких дров у димарі утворюється сажа. Цілком запобігти її появі неможливо — це природний процес, який супроводжує горіння. Але кількість сажі, що виділяється, можна зменшити, якщо дотримуватися деяких правил.

Використовуйте деревину із твердих листяних порід

Одні дрова сильніше за інших забруднюють димар сажею, тому що містять більше смоли, дьогтю, креозоту та масел – речовин, які утворюють сажу. Якщо використовувати дрова з невеликим вмістом цих речовин, сажі з'являтиметься менше.

Види дров, які сильніше забруднюють димар сажею:

  1. Сосна, ялина та інші хвойні породи дров містять велику кількість смоли;
  2. Береза, кора якої містить березовий дьоготь;
  3. Паливні брикети або гранули з лушпиння насіння містять масла.

Використовуйте дрова з твердих (і листяних) порід дерева: дуб, бук, граб, тополя, горіх, модрина, груша, яблуня, платан.

Використовуйте максимально сухі дрова

При горінні дров із димом вгору піднімається попіл. Під впливом водяної пари, дрібні частинки попелу склеюються у великі грудки, які не здатні випаруватися через димар і налипають на стінках у вигляді сажі.

Чим вище вологість дров, тим більше при горінні утворюється водяна пара, які сприяють формуванню сажі.Оптимальна вологість деревини, якої можна досягти при сушінні в домашніх умовах 15-20%.

Підтримуйте оптимальний режим горіння дров

Є три режими горіння дров: знижений, підвищений та оптимальний.

При зниженому режимі дрова горять недостатньо: вуглецю для згоряння не вистачає частинок вуглецю. Через це утворюється надлишок частинок вуглецю, які осідають на стінках у вигляді кіптяви та сажі.

Режим горіння можна визначити за температурою димових газів:

  1. Знижений: від 0 до 120 градусів
  2. Оптимальний: від 120 до 320 градусів
  3. Підвищений: від 320 і від

Простий та зручний спосіб визначити режим горіння – використовувати індикатор горіння. Це спеціальний термометр, який кріплять до металевого димаря. Індикатор у режимі реального часу вимірює температуру відпрацьованих газів та показує поточний режим горіння.

indikator

Якщо дрова горять у зниженому режимі, потрібно додати дров або збільшити подачу повітря.

Збільште початкову температуру топки та дров

Велика кількість сажі виділяється саме на початковому етапі горіння дров, коли дрова лише розгораються. Через недостатню температуру горіння леткі речовини згоряють не повністю, піднімаються вгору і осідають на стінках у вигляді сажі.

Чим швидше дрова розгоряться і досягнуть оптимальної температури горіння, тим менше сажі осяде у димарі. Щоб прискорити процес, потрібно збільшити початкову температуру дров і топки.

  1. Занесіть дрова в будинок за 2-3 дні до розпалу, щоб збільшити початкову температуру. Чим тепліше дрова спочатку, тим менше енергії вони витратить на розігрів топки.
  2. Попередньо розігрійте топку. Спалить у ній кілька тріски перед тим, як підпалювати основні дрова.Так дрова почнуть горіти в розігрітій топці, і швидше досягнуть оптимальної температури горіння.
  3. Закривайте шибер димаря після того, як прогорять дрова. Топка та димохід менше охолоджуватимуться за рахунок вуличного повітря і довше збережуть температуру.
  4. Якщо у вас камін чи пекти, використовуйте подове горіння.

Використовуйте засоби для чищення димоходу

Навіть якщо дотримуватися всіх правил, то в будь-якому випадку в димарі та опалювальному приладі накопичуватиметься сажа. Щоб на 100% запобігти її появі, використовуйте засоби для видалення сажі. Це спеціальні добавки до дров, що руйнують сажу ще на етапі горіння дров. Димар і опалювальний прилад постійно залишаються чистими, що забезпечує їхню ефективну роботу.

Докладніше про засоби читайте у статті про чищення димаря.

Висновок

  1. Використовуйте дрова з твердих листяних порід дерева, які містять невелику кількість смоли, дьогтю, креозоту та олій. Підійдуть дуб, бук, граб, тополя, горіх, модрина, груша, яблуня, платан. Намагайтеся не використовувати сосну та інші хвойні породи, березу з великою кількістю кори, паливні брикети або пелети з лушпиння насіння.
  2. Використовуйте максимально сухі дрова. Водяні пари склеюють попіл у великі грудки, які через велику вагу не можуть випаруватися з димом через димохід і налипають на стінках у вигляді сажі.
  3. Підтримуйте оптимальний режим горіння. Якщо дрова горять занадто слабо, то утворюється надлишок вуглецю, який осідає на стінках у вигляді кіптяви та сажі.
  4. Збільште початкову температуру дров та топки. Чим швидше дрова наберуть жар і досягнуть оптимальної температури горіння, тим менше вони виділятимуть речовин, які утворюють сажу.