Правильне харчування при цукровому діабеті: список продуктів без обмежень

Цукровий діабет – серйозне захворювання, у якому порушується обмін вуглеводів у організмі. Однак це не означає, що люди, які страждають на це захворювання, повинні себе обмежувати у виборі продуктів харчування. Багато людей з цукровим діабетом можуть дозволити собі їсти безліч продуктів без обмежень.

Деякі продукти мають низьке глікемічне навантаження, тобто вони викликають повільне та поступове підвищення рівня цукру в крові. Багато овочів, таких як броколі, шпинат, цвітна капуста та огірки, є відмінним вибором для харчування при цукровому діабеті. Вони багаті на вітаміни і мінерали, а також містять мало вуглеводів.

Продукти з високим вмістом білка також можуть бути включені до раціону харчування при цукровому діабеті. М'ясо, риба, яйця та молочні продукти є чудовими джерелами білка. Білок забезпечує довге відчуття ситості та не викликає сильного підвищення рівня цукру в крові.

ПродуктМожна їсти без обмежень
ОвочіПомідори, огірки, болгарський перець, броколі, шпинат, зелень і т.д.
БілкиКурка, індичка, риба, яйця, морепродукти
ЗлакиГречка, вівсянка, ячмінь, кіноа, рис
Молочні продуктиСир, йогурт, кефір, нежирні сорти сиру
Горіхи та насінняВолоські горіхи, мигдаль, кедрові горіхи, насіння соняшнику
Спеції та травиПерець, куркума, орегано, базилік, петрушка

Чим снідати щоб не піднімався цукор?

Ідеальний варіант – гречка, бурий рис, пшоно, ячна і перлова крупа, а також їх поєднання. Від манки, кукурудзяної крупи, білого рису доведеться відмовитись – вони надто швидко підвищують рівень цукру в крові.Вівсяну кашу готуємо лише з вівса грубого помелу, який потрібно варити не менше ніж 7 хвилин.

Що дуже корисно при діабеті?

Тема 3. Харчування при цукровому діабеті. Загальні принципи.

ПродуктКількість на 1 ХЕ
Горіхи (залежно від виду)60-90 г
Відварна картопля67-80 г (1 середня картоплина з куряче яйце)
Картопляне пюре2 ст. без гірки
Абрикоси, сливи2-3 штуки

Які продукти виводять зайвий цукор із організму?

Цукрознижувальними продуктами є і бобові, а саме – квасоля, нут, сочевиця. Вони мають низький ГІ, є джерелом рослинного білка та клітковини, забезпечують швидке та тривале насичення організму. Бобові слід вживати у свіжому вигляді після термічної обробки.

Що смачного можна за цукрового діабету?

До найбільш поширених цукрозамінників відносяться сорбіт, фруктоза, ксиліт, маніт та аспартам. Ці речовини схожі на цукор за калорійністю, а смак у них найчастіше солодший. Підсолоджувачі – некалорійні, до них відносяться цикламат, лактулоза, гліциризин, стевіозид.