Зміст:
Цукровий діабет – серйозне захворювання, у якому порушується обмін вуглеводів у організмі. Однак це не означає, що люди, які страждають на це захворювання, повинні себе обмежувати у виборі продуктів харчування. Багато людей з цукровим діабетом можуть дозволити собі їсти безліч продуктів без обмежень.
Деякі продукти мають низьке глікемічне навантаження, тобто вони викликають повільне та поступове підвищення рівня цукру в крові. Багато овочів, таких як броколі, шпинат, цвітна капуста та огірки, є відмінним вибором для харчування при цукровому діабеті. Вони багаті на вітаміни і мінерали, а також містять мало вуглеводів.
Продукти з високим вмістом білка також можуть бути включені до раціону харчування при цукровому діабеті. М'ясо, риба, яйця та молочні продукти є чудовими джерелами білка. Білок забезпечує довге відчуття ситості та не викликає сильного підвищення рівня цукру в крові.
Продукт | Можна їсти без обмежень |
---|---|
Овочі | Помідори, огірки, болгарський перець, броколі, шпинат, зелень і т.д. |
Білки | Курка, індичка, риба, яйця, морепродукти |
Злаки | Гречка, вівсянка, ячмінь, кіноа, рис |
Молочні продукти | Сир, йогурт, кефір, нежирні сорти сиру |
Горіхи та насіння | Волоські горіхи, мигдаль, кедрові горіхи, насіння соняшнику |
Спеції та трави | Перець, куркума, орегано, базилік, петрушка |
Чим снідати щоб не піднімався цукор?
Ідеальний варіант – гречка, бурий рис, пшоно, ячна і перлова крупа, а також їх поєднання. Від манки, кукурудзяної крупи, білого рису доведеться відмовитись – вони надто швидко підвищують рівень цукру в крові.Вівсяну кашу готуємо лише з вівса грубого помелу, який потрібно варити не менше ніж 7 хвилин.
Що дуже корисно при діабеті?
Тема 3. Харчування при цукровому діабеті. Загальні принципи.
Продукт | Кількість на 1 ХЕ |
---|---|
Горіхи (залежно від виду) | 60-90 г |
Відварна картопля | 67-80 г (1 середня картоплина з куряче яйце) |
Картопляне пюре | 2 ст. без гірки |
Абрикоси, сливи | 2-3 штуки |
Які продукти виводять зайвий цукор із організму?
Цукрознижувальними продуктами є і бобові, а саме – квасоля, нут, сочевиця. Вони мають низький ГІ, є джерелом рослинного білка та клітковини, забезпечують швидке та тривале насичення організму. Бобові слід вживати у свіжому вигляді після термічної обробки.
Що смачного можна за цукрового діабету?
До найбільш поширених цукрозамінників відносяться сорбіт, фруктоза, ксиліт, маніт та аспартам. Ці речовини схожі на цукор за калорійністю, а смак у них найчастіше солодший. Підсолоджувачі – некалорійні, до них відносяться цикламат, лактулоза, гліциризин, стевіозид.